Logo ComCon
MENU
Terug

Zet doe-het-zelvers in bij het verduurzamen van woningen

Nederland heeft een groot aantal ervaren ‘doe-het-zelvers’. Een deel hiervan is zelfs semiprofessioneel te noemen. Doe-het-zelvers zijn vaak prima in staat om via een of meerdere maatregelen hun woning (verder) te verduurzamen. In de meeste gevallen is zelf doen een stuk goedkoper dan uitbesteden. En zelf doen scheelt wachttijd: het op korte termijn vinden van een aannemer of installateur is vandaag de dag best een uitdaging.

Overheid moet potentieel doe-het-zelvers benutten
Als de overheid het potentieel dat doe-het-zelvers hebben benut, kan er een versnelling in het verduurzamen van woningen plaatsvinden. Tot op heden zijn de plannen van de overheid voor circulair (ver)bouwen vooral gericht op ‘de professionals’. De consument die zelf zijn woning wil én kan verduurzamen wordt hierin niet of nauwelijks meegenomen. Een gemiste kans!

Doe het zelf. Doe het duurzaam!
Met deze gedachte is Communication Concert samen met de Vereniging van Winkelketens in de Doe Het Zelf branche (incl. leden Bauhaus, GAMMA, Hornbach, Hubo, Karwei en Praxis), voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en het Klimaatverbond het project Doe het zelf. Doe het duurzaam! gestart. Het doel van dit publiek/private initiatief is consumenten stimuleren en ondersteunen om zelf hun huis te verduurzamen. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is eenvoudige, eenduidige en uniforme informatie en communicatie voor en naar consumenten. Hiervoor hebben we samen met Milieu Centraal kluswijzers ontwikkeld. Deze vertellen precies hoe je een klus duurzaam en veilig moet uitvoeren.

Lobby voor subsidie doe-het-zelven
De afgelopen jaren hebben we veel druk uitgeoefend op beleidsmakers en politiek om subsidie ook beschikbaar te stellen voor doe-het-zelf maatregelen. Dat heeft er mede toe geleid dat de doe-het-zelvende consument in beeld is gekomen bij de RRE en RREW (subsidie voor kleine besparende maatregelen). Over de rol van doe-het-zelf bij de ISDE en SEEH regeling zijn we nog in gesprek met de ministeries van EZK en BZK.

Motie aangenomen: ‘Laat klussers isoleren’
Onze lobby richting de Tweede kamer ten tijde van de algemene beschouwing (sep 2021) heeft geleid tot een motie. Deze motie is ingediend door Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging en is met een ruime meerderheid aangenomen. Hierdoor is doe-het-zelf onderdeel geworden van het Nationaal isolatieprogramma van de Rijksoverheid voor de periode 2022-2024. Bekijk hier de aangenomen motie van Van der Plas.

Meer informatie?

Bel: (06) 51 28 64 30

Volg ons

Communication Concert
Postbus 218
2000 AE Haarlem
Telefoon: (06) 51 28 64 30
info@comcon.nl

Algemene voorwaarden
Privacyverklaring & cookiebeleid

Top